Svila od kukuruza

Kukuruzna svila je jedno od onih sredstava koje mnogima zvuce kao "bapski lek"; pa, istina je da se kukuruzna svila vec jako dugo koristi kao lekovito sredstvo, i to ne samo u našem narodu, i to da je od zaista velike pomoci kod nekih oboljenja, kao i da ne ostavlja štetne posledice. Sveža kukuruzna svila u sebi sadrži masno i etericno ulje, smolu, gumu, alkaloid koji ima osobinu da steže krvne sudove, hlorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalijuma i mangana. Sve je to lepo, ali šta kukuruzna svila radi vašem organizmu? Odgovor je jednostavan: kukuruzna svila je, u obliku caja, jedan od najjacih prirodnih diuretika. Konsumiranjem ovog caja se u toku 24 sata može nekoliko puta povecati kolicina izlucene mokrace, i to bez štetnih posledica, što je narocito bitno kod onih bolesti gde sakupljanje vode ima nepovoljno dejstvo na organizam.

Caj od kukuruzne svile smanjuje sve grceve bubrega; ukoliko ga koristite duže vreme, rastvara kamen u bubregu i izbacuje pesak iz bubrega. Plus, izbacivanjem vece kolicine mokrace organizam se oslobada viška fosfora i belancevina, što znatno umanjuje reumaticne tegobe, tegobe kod gihta koje su pracene bolovima u zglobovima, probleme kod vodene bolesti, a prilicno se smanjuje i oticanje nogu. Još nešto: sa vodom ce se izluciti i ostale štetne materije, pa redovno konsumiranje ovog caja potpomaže cirkulaciju, štiti krv i olakšava rad jetri. Naravno, uz ovakvo dejstvo, podrazumeva se da pomaže kod svih oboljenja mokracnih puteva, upala mokracnog mehura, eliminiše umanjeno lucenje mokrace i pomaže kod nocnog mokrenja.

Zbog izraženog diuretskog dejstva, caj od kukuruzne svile može vam pomoci i kad želite da smršavite (naravno, uz odgovarajucu dijetu i vežbe), jer ce uz njegovu pomoc vaš organizam ubrzano izbacivati sve štetne materije. Priprema caja je jednostavna: jedna kašicica dobro osušene kukuruzne svile (ukoliko je nepotpuno osušena, gubi dejstvo) prelije se šoljom vrele (nikako kljucale) vode, ostavi nekoliko minuta i procedi. Uzima se po supena kašika toplog i nezasladjenog caja na svaka dva-tri sata. Ako vam se ukus ne dopada, dozvoljeno je popraviti ga limunom. Ukoliko su vaše tegobe izražene, caj možete piti i u vecim kolicinama - potrebno vam je 25 grama kukuruzne svile i litar vode za pripremu caja, koji potom možete piti kad ožednite, umesto vode.