crvena detelina

5 odgovora [Zadnja poruka]
Anonymous

Da li se kod nas moze naci extrat crvene deteline -trifolim pratense-

Re: crvena detelina

postovani
vec neko vreme sam u holandiji.pod kojim nazivom mogu naci preparate od crvene deteline(neznam holandski).cula sam da su preparati od crvene deteline dobri za menopauzu.
posto bolujem od dosta komplikovanog SLE,zelela bih da simptome koje imam zbog meno pauze ublazim prirodnim preparatima(dosta mi je i mojih lekova).sada koristim preparate soje.da li di mogla da paralelno koristim soju i crvenu detelinu?
pozdrav Tana

Re: crvena detelina

Freeholland 2002 ,

ne znam sto ce ti za tincturu tako jak ethanol .
Za ekstrakciju i flavonoida i flavona i isoflavona i ostalih
bitnih aktivnih principa iz Trifolii flos dovoljan je
alkohol od 25 % i sve tinkture i ekstrakti koji se danas prave
po Europi imaju ovaj procenat ( ako se ukljuci vlaznost suhe
biljke 30 % etanol je dovoljan ).

Pozdrav

Kunica

Re: crvena detelina

Ako nemoze da se nadje onda mora da se napravi. Posto moze i tecni onda je to lakse jer da treba suvi bilo bi malo potesko u kucnoj radinosti.
Raspitaj se jos da li moze vodeni ili alkoholni i onda u zavisnosti od toga kakav moze uzmi to sto treba da bude rastvarac .

Primjer za tecni alkoholni ekstrakt;

Najjednostavnije je da 1 dio sitno isjeckane biljke prelijes sa 3 dijela alkohola 70%. Ostavi da se ekstrahuje na toplom i suvom mjestu tri sedmice.
Kada je ekstrakcija (izvlacenje aktivnih materija) zavrseno sada lijepo otvori posudu, procijedi kroz viseslojnu gazu i eto ga. To je taj tecni ekstrakt. Ako je u pitanju vboda kao rastvarac mora se uzeti destilovana voda koju treba prokljucati i preliti usitnjenu drogu-biljku, ostaviti 24 sata i procijediti. Opet je to to isto jedino sto vodeni extract moras necim stabilizovati jer nece dugo izdrzati da se ne pokvari.

Napomena:

kada si napravio npr. alkoholni extract mozes jednostavno taj procijedjeni extract razliti u neku siru posudu i neka na prirodnoj kucnoj temperatuti sam isparava. Kako se kolicina tecnosti smanjuje to ce koncentracija biti jaca a ekstrakt snaznije djelovati. Procenat alkohola takodje moze osjetno opasti na sta treba paziti.

TO JE TECNI EKSTRAKT ONAKO NA NAJJEDNOSTAVNIJI NACIN.

Srecno

Re: crvena detelina

Ne mogu ga naci u Beogradu. Ne znam da li se moze naci suvi cvet crvene deteline. Zainteresovan sam za extract bilo suvi ili tecni. Unapred hvala za racept.

Re: crvena detelina

Potrazite u apotekama a ako ne nadjete onda cu vam napisati kako da taj extract napravite sami. Jedini morate znati kakav extract vam treba , suvi ili tecni ? Pozdrav