Hipofiza

16 odgovora [Zadnja poruka]
Anonymous

Molim vas da mi objasnite sta je hipofiza i kako se leci. Unapred mnogo hvala.

Re: Prolaktin

Prolaktinje hormo hipofize ( hormon prednjeg režnja hipofize). Povećanje prolaktina (hiperprolaktinemija ) normalno se javlja za vrijeme trudnoće i poslije porođaja. TO su fiziološke varijacije koje se vremenom isprave same od sebe. Mweđutim,neka bolesna stanja koja uzrokuju povećanje prolaktina mogu biti na nivou dojki ali vi ste to riješili i vidjeli da nema išta, na nivou oboljenja polnih žlijezda, i tu ste bili na pregledu i vidjeli da je sve uredu, te prolatinomi.Prolaktinomi su najčešći tumori hipofize jer predstavljaju 25-95% hipofiznih tumora uopšte. Simtomi si : jake glavolbolje, poremećaju menstrualnog ciklusa ( do potpunog prestanka ) , takođe može doći i do oštećenja vida, te ako tumor bude i dalje rastao dolai do pritiskivanja određenih centara u mozgu.
Preporučujem da što prije uradite CT i MRI , jer se tako dijagnosticira timor.
NA sreću liječenje prolaktinoma je relativno uspješno, rerapijea može biiti operativna, a može se provoditi i medikamentozno u vdu tableta koje vam propiše liječnik.
Sretno
PS: moja mama je imala prolaktinom,već dugi niz godina pije Bromergon tablete i na zadnjem CT-u istanovljeno je da tumora više nema.

Re: Hipofiza

Anoniman korisnik Napisao:
-------------------------------------------------------
> Imam 20 godina iz Beograda sam. skoro 8 godina su me lecili ovde od migrene. Dok pre dve godine nisam dobila iscedak iz desne dojke. isla sam kod ginekologa i endrokrinologa i oni su rekli da je hormonski status uredan i ako je prolaktin bio 512. Nisam dobila nikakvu terapiju i bila sam vracena kuci sa savetom da se ne nerviram. Do nove godine tacnije 2007! imala sam strasne glavobolje i tad sam uradila magnetnu rezonansu glave ukljucujuci i hipofizu i nadjen mi je adenon 5,0mm. Dobila sam terapiju Dostinex koju pijem 2puta nedeljno. Nisam gubila ciklus ali iscedak i dalje postoji. Uradila sam sad magnetu rezonasu i receno mi je da ukupni MR nalaz ukazuje na veci intraselarni prolaktinom centralno postavljen. Htela bih da mi objasnite sta je zapravo to tacno i da li to postaje opasno.I da li se to operise.
HVALA!

Re: Hipofiza

Prije godinu dama mi je ustanovljen adenon na hipofizi velicine 4mm.
Vec sam godinu pod terapijom SOSTILAR prolaktin je znatno smanjen i
svi ostali hormoni su u redu poslije uradenog hormonalnog testa.
Zanima me kakve su posledice i opasnosti ovog tumora i dali postoji
mogucnost naglog rasta tumora. Sta bih mogla jos da uzimam =nesto na prirodnoj osnoci= uz postojecu terapiju? Kakav je uzrocnik ovom oboljenju?
Zahvaljujem vam se unaprijed;

Re: Hipofiza

Poslednje 2 godine imam problema sa neredovnim ciklusom.Moj ginekolog mi je prvih godinu dana iz meseca u mesec izazivao ciklus endometrinom koji je uspesno delovao.Onda sam presla na tablete PrimolutNor koji sam pila od 19 dana ciklusa i ciklus je uvek na vreme dolazio.Posle 6 meseci uzimanja PrimolutNora samo sam jedan ciklus dobila na vreme pa su se nastavili isti problemi.Radila sam analize prolaktina koje su u normali.Ginekolog sada sumnja na hipfizu.Ja sam inace dijabeticar od svoje 4 godine a sada mi je 28.Majka sam cetvorogodisnjeg sina,zelim da imam jos dece ali me ova situacija sa ciklusom zabrinjava.Molim Vas recite mi vase misljenje.

Re: Hipofiza

Ćitajući Daliborkinu poruku ostala sam zbunjena. Zar povišeni prolaktin uzrokuje tumor na hipofizi a ne obrnuto? Znate li možda koliko su ti tumori opasni po život? Budući da i sama imam neredovan ciklus a moj ginekolog me nikada nije poslao na dodatne pretrage. Njegov največi domet su bile kontracepcijske pilule.

Re: Hipofiza

dostinex nema nikakve veze sa buducom trudnocom cak ti može pomoci da ostanes trudna u tom smislu sto visok prolaktin sprecava ovulaciju i utice na rad žutoig tijela koje je neophodno za razvoj fetusa. s druge strane dostinex nije dovoljno ispitan u trudnoci tako da se uglavnom ne preporucuje koristiti ga tokom trudnoce nego radije preci na bromergon koji po ispitivanjima nema nikakvih negativnih posljedica. pa sretno

Re: Hipofiza

Imam 23god. i neuredan ciklus.Magnetnom rezonansom mi je ustanovljeno da imam tumor na hipofizi(mikroadenom)velicine 8mm. Prouzrokovao ga je povecan nivo prolaktina(11.310) i imala sam mleko .Trenutno sam na terapiji Dostinexa i mleko je nestalo.U braku sam godinu dana pa me interesuje da li ce to kasnije da mi smeta kada budem planirala porodicu?Do sada nisam pokusavala da ostanem u drugom stanju.

Re: Prolaktin

visok prolaktin se dobro lijeèi bilo bromergonom (ako ga podnosiš jer snižava pritisak) ili dostinexom. oba ova lijeka istovremeno i smanjuju veæinu tumora. pored toga prirodan lijek je konopljika (vitex agnus castus) bilo u obliku kapljica ili tableta. nadam se da ce ti nesto od toga pomoci. ja sam svoj prolaktin (preko 900 dok je referencna vrijednost laboratorije bila 311) uspješno smanjila dostinexom nakon 3 mjeseca uzimanja

Re: Hipofiza

Na hipofizi može da se pojavi benigni tumor koji luèi prolaktin i kako raste luèi ga sve više. Taj tumor naziva se prolaktinom i kao što vidite odgovoran je za porast prolaktina.

Prolaktin

Zadnja 3 menstrualna ciklusa mi nisu u redu. Naime, imam premenstrualno krvarenje u vidu tamnih mrlja koje traje 3 dana da bi zatim krvarenje postalo normalno, svetlijom krvlju. Bila sa na ultrazvuku, ali nisu ustanovljene nikakve promene na jajnicima i materici. Zatim, 6. dana menstrualnog ciklusa uradila sam hormonsku sliku i ustanovljeno je da mi je prolaktin 723mU/L (referentna vrednost je 530). Uradili su mi UV dojki ali nema nista zlocudno (osim sto imam fibrocisticnu mastopatiju koju su mi otkrili pre 4 godine). Moracu ici kod endokrinologa. Interesuje me da li to ima veze sa mojim grudima ili kako to neko vec rece, problem je hipofiza???

Re: Hipofiza

Slab imunitet ima veze sa tumorom , jer svaki tumor se aktivira pri slabom odbrambenom sistemu.Kao sto je herbateka rekla treba da se radi na jacanju imuniteta.Treba piti antioksidante,Q10,bee power(pcelinja mlijec)i vitamin C.Antioksidante treba unositi biljnim putem kroz cajeve.Zeleni i crni cajevi su bogati antioksidantima.Takodjer noni juice ima puno antioksidanata.Ali u svakom slucaju do aktiviranja tumora je i doslo zbog slabog imuniteta.Takodje se preporucuju i multivitaminske tablete.Puno srece u lijecenju od Mile.

Re: Hipofiza

Kad je visok prolaktin da li je to vezano zza hipofizu?
Unaprijed hvala

Re: Hipofiza

Treba pokusati sa jacanjem imuniteta
biljka echinacea je dobar imunostimulans

Gubitak pigmenta
Nebi trebalo da ima veze sa tumorom ali ima veze sa imunitetom

Re: Hipofiza

Dali Herbateka ima odgovor na moje pitanje?

Re: Hipofiza

Posle snimanja glave ustanovljen je tumor i preporucena operacija. Ista osoba vec preko deset godina ima gubitak pigmenta po licu i rukama, dali to ima neke veze sa tumorom? Unapred, puno hvala.

Re: Hipofiza

Hipofiza je zlezda
napisite dijagnozu pa cemo moci da vam odgovorimo