POMOZITE MI OKO ZALFIJE!!!!

4 odgovora [Zadnja poruka]
nes
Offline
Joined: 07/09/2006

Zalfija.. sve sam procitao o njoj i zaista, kako pise, vrlo je korisna biljka. Samo sam jos oko necega u nedoumici, a to je.. kako se sprema cas od zalfije, znaci tacna procedura ,posto ovde ima razlicitih misljenja, te se prelije vrelom vodom, drugi kaze da treba da kljuca 3 min.. treci da treba da stoji posle toga pola sata.. Znaci, kako se sprema, i kako se pije!!!HVALA!

Re: POMOZITE MI OKO ZALFIJE!!!!

E sada da nebi bilo nagadjanja evo Vam istine Salvia oficinalis ili u prevodu lekovita spasiteljica je jako lekovita ali i malo otrovna jer u njenom listu ima etarskog ulja salviola ali ono ispari posle 1 do 3 minuta kljucanja na otvorenom zatim nema potrebe da se pokriva caj vec odmah moze da se procedi ali ne smeju da ga piju osobe sa hipertenzijom jer dize arterijski pritisak to jest smeju 2 dcl.dnevno i to u malim gutljajevima.
Ali pijenje same zalfije kao pojedinacne je indikovano samo kod snizenog krvnog pritiska a ovako se inace pije u mixturi sa ostalim pojedinacnim specijisima.

Re: POMOZITE MI OKO ZALFIJE!!!!

Zalfija, osim korisnih sastojaka, ima dosta tvari koje ljudski organizam teze podnosi pa se preporucuje namociti cvijet i lisce u vodu i piti dan poslije. Dakle, bez ili uz minimalno kuhanje.
Nema na cemu.

Re: POMOZITE MI OKO ZALFIJE!!!!

Ja sam kupovala primorsku zalfiju od jednog poznatog travara za ispiranje i obloge. Nisam je pila. Zlicu zalfije prelijes sa 2,5 dl vrele vode, kuvas 1 minut , zatim hladis 30 minuta.

Re: POMOZITE MI OKO ZALFIJE!!!!

Mora da vri tacno tri minuta ako se pije!!!