Kakao jača srce

kakaoo Novo otkriće ukazuje na to da bi kakao flavanol mogao biti važan deo zdrave ishrane za ljude sa kardiovaskularnim bolestima. Istraživanje koje su uradili eminentni stručnjaci govori da se dnevnim konzumiranjem kakao flavanola više nego duplirala broj aktivnih angiogenih ćelija u krvi. Dokazano je da ove ćelije utiču na funkcije obnavljanja i održavanja sudova, a rezultat toga su zdravi krvni sudovi. Slabo funkcionisanje krvnih sudova predstavlja rani stadijum u razvoju kardiovaskularnih bolesti, uključujući i koronarnu bolest srca. Povećani nivo angiogenih ćelija se, takođe, povezuje sa smanjenim rizikom od smrti usled kardiovaskularnih bolesti. Drugo važno istraživanje je pokazalo da fizička aktivnost i eksperimentalna terapija lekovima mogu da povećaju nivo angiogenih ćelija u krvi, ali u svakom slučaju prvo pomenuta studija objavljena je prva koja je pokazala takvu korist od promene načina ishrane. U pokušaju kontrolisanja ishrane u svrhe istraživanja, učesnici su 30 dana, 2 puta dnevno, pili kakao sa visokim nivoom flavanola. Istraživanje je pokazalo da se onima koji su pili kakao sa visokim nivoom flavanola značajno umanjio krvni pritisak u srčanim komorama, važan faktor rizika srčanih oboljenja ili srčanog udara, kao i da im se poboljšala funkcija krvnih sudova za 47 odsto u poređenju sa onima koji su konzumirali kakao sa niskim nivoom flavanola, a učesnici studije su bile odrasle osobe sa ozbiljnim kardiovaskularnim oboljenjima. Ovo istraživanje ide u prilog prethodno objavljenim rezultatima naučnika kompanije "Mars" i njihovim akademskim saradnicima, koji su pronašli pozitivnu korelaciju između konzumiranog kakao flavanola i posledičnog poboljšanja u protoku krvi kroz krvne sudove, što doprinosi zdravim krvnim sudovima, poput, na primer, njihove sposobnosti da se opuste.
- To je najbolje rešenje jer se ne dešava često da smo u mogućnosti da identifikujemo sastojak prirodne hrane koji može da pomogne u lečenju, pored tradicionalnih medicinskih metoda - izjavio je prof. dr ishrane i interne medicine na Dejvis Univerzitetu u Kaliforniji i jedan od autora studije Karl Kin. - Prvi put smo otkrili da bi kakao flavanol mogao direktno da aktivira važne ćelije koje mogu da obnove oštećene krvne sudove. Korist kakao flavanola je izuzetno značajna, a da pri tome nema neželjenih pratećih efekata.
Kako navode autori studije ovo je jedno od najfascinantnijih otkrića u poslednjih nekoliko godina, koja otvaraju potpuno nov put istraživanjima kako kakao flavanol može koristiti ljudskom zdravlju. Naravno, potrebno je još istraživanja kako bi ove tvrdnje bile utemeljene i iskorišćene u kontekstu strategije ishrane i faramaceutskih preparata, koji bi služili za prevenciju i lečenje kardiovaskularnih bolesti.
Brojna prethodno objavljena istraživanja su već ukazivala na to da konzumiranje kakao flavanola može imati značajne pozitivne efekte na funkcionisanje telesne mreže krvnih sudova. Ipak, nasuprot tvrdnjama koje su često iznošene u popularnim medijima, sveukupno istraživanje pokazuje da su kardiovaskularni efekti kakao flavanola nezavisni od generalnog efekta koji kakao flavanol pokazuje u epruveti, van tela. Celokupno istraživanje ne ukazuje samo da kakao flavanol može da obezbedi poboljšanje kardiovaskularnog sistema i zdravlja putem ishrane, nego i ističe njegove nove mogućnosti u vezi sa nefunkcionisanjem krvnih sudova usled starosti i vaskularnih komplikacija dijabetesa tipa 2. Istraživanja u vezi sa kakaom i kakao flavanolom su veoma bitna i kompanija "Mars" je lider u tom domenu, imajući više od 80 patenata i objavljujući ili podržavajući više od 100 naučnih publikacija, što je rezultat saradnje sa institucijama širom sveta uključujući Diseldorfski Univerzitet u Nemačkoj i Univerzitet Kalifornije u Dejvisu. Iako istraživanje jasno ukazuje na vezu između kakao flavanola i ljudskog zdravlja, ovi biljni sastojci se lako uništavaju tokom normalnog procesiranja.(Dnevnik)