Crvena detelina - Trifolium pratense

crvena_detelina Crvena detelina - Trifolium pratense je višegodišnja biljka koja je najpopularnija po svojim pozitivnim efektima na ljudsko zdravlje. Crvena detelina ima lišće sastavljeno od tri zelena ovalna lista, sa po 2 do 3 cm dužine, ima vrlo bledu spoljašnost, u obliku srca, gusto, loptasto cveće u rasponu od bledo crvene do ljubičaste boje. Cvet od crvene deteline se koristi u mnogim herbalnim formulama kao pomoćno sredstvo za ublažavanje simptoma menopauze kod žena i poznata je među herbalistima kao fitoestrogena biljka koja je jako korisna za uspostavljanje i održavanje estrogenskog balansa kod žena. Ekstrakt crvene deteline sadrži četiri izoflavona – genistein, daidzein, biokanin, formononetin. Izoflavoni su slični estrogenu u ljudskom organizmu pa se stoga preporučuju ženama u periodu menopauze kao zamena za hormonsku terapiju. U tradicionalnoj medicini crvena detelina se koristila za poboljšanje funkcije imunog sistema i cirkulacije limfe u organizmu. Crvena detelina isto tako je poznata kao čistač krvi i korisna je za poboljšanje funkcije bubrega. Čaj od crvene deteline u evropskoj tradicionalnoj medicini se koristio vekovima kao ekspektorant i antispazmolitik kod infekcija gornjeg respiratornog trakta, bronhitisa, astme i sl.
(Tanjug) je višegodišnja biljka koja je najpopularnija po svojim pozitivnim efektima na ljudsko zdravlje. Crvena detelina ima lišće sastavljeno od tri zelena ovalna lista, sa po 2 do 3 cm dužine, ima vrlo bledu spoljašnost, u obliku srca, gusto, loptasto cveće u rasponu od bledo crvene do ljubičaste boje. Cvet od crvene deteline se koristi u mnogim herbalnim formulama kao pomoćno sredstvo za ublažavanje simptoma menopauze kod žena i poznata je među herbalistima kao fitoestrogena biljka koja je jako korisna za uspostavljanje i održavanje estrogenskog balansa kod žena. Ekstrakt crvene deteline sadrži četiri izoflavona – genistein, daidzein, biokanin, formononetin.
Izoflavoni su slični estrogenu u ljudskom organizmu pa se stoga preporučuju ženama u periodu menopauze kao zamena za hormonsku terapiju. U tradicionalnoj medicini crvena detelina se koristila za poboljšanje funkcije imunog sistema i cirkulacije limfe u organizmu. Crvena detelina isto tako je poznata kao čistač krvi i korisna je za poboljšanje funkcije bubrega. Čaj od crvene deteline u evropskoj tradicionalnoj medicini se koristio vekovima kao ekspektorant i antispazmolitik kod infekcija gornjeg respiratornog trakta, bronhitisa, astme i sl.